Free shipping on orders over £115 / €125 / 1250 SEK / 990 DKK and free returns

Added to bag

COS
Size
Colour
VIEW BAG

My bag 

Your bag is empty

Back to top

SANHE RESIDENCE

Sleeping over in an architectural fantasyland with the supercurator Aric Chen

Sanhe Residence,
Nanjing,
China

Text ARIC CHEN
Photography NOAH SHELDON

Writer and curator Aric Chen sits in the internal courtyard of Sanhe Residence, designed by Wang Shu. The building is based on the idea of being asleep and the layout of the rooms is intended to mimic the movements of a drowsy human body.

Staying overnight in a house designed by a wildly famous architect could be the next best thing to actually owning one yourself. At one of China’s incredible architecture parks – open-air museums that celebrate the greatest designers of today – it’s possible to do just that. Part sculpture park, part luxury villa rental, this is a totally immersive experience quite unlike anything else. Of course, it’s rather spooky to go to bed in a village of empty avant-garde buildings, but the views are amazing, inside and out. With a five-bedroom concrete creation all to himself, our writer unpacks his pyjamas and toothbrush to settle down for the evening.

By the time I arrived at Sanhe, a house designed by the venerated Chinese architect Wang Shu, it was late. And I was very, very full. A few hours earlier, I had landed in Nanjing, a Chinese metropolis of more than 8 million people, and had wasted no time in meeting up with a group of young artists who were ringing in the start of crayfish season. China eats more than 850,000 tons of crayfish each year, and we did our best to make a dent in that figure as we gleefully feasted on platter upon platter of the delicious “little lobsters”, as they’re called in Chinese, smothered in garlic, curry and pickled cabbage. All this was thanks to our host, Lu Xun, son of the developer of Sifang Collective, the architecture park just outside the city and my final destination that night.

Sifang Collective is situated in the quiet, shadowy stillness of a forested valley, half an hour’s drive from the city centre. My home there for the evening was one of dozens of buildings by celebrated architects scattered across a swath of mountain. Darkness prevailed. With their trunks artfully illuminated, it was as if the trees lining the road had sucked up all the lights around them, leaching the buildings – a cantilevered art museum by Steven Holl; a hotel and conference cluster by Liu Jiakun, Arata Isozaki and Ettore Sottsass; houses by Ai Weiwei, Zhang Lei and Sean Godsell – of their presence. The place was dreamily uninhabited, even primeval, except for a small film crew shooting a sci-fi flick, their inflatable lights hovering above them like UFOs. Any time you assemble a collection of buildings by eminent architects, there’s an element of surrealism. For most of human history, we have built according to the prevailing method or style, be it the tapering stone and rammed-earth houses of Tibet, the Georgian terraces of London, or the red sandstone confections of the Mughals. These building types usually arose from complex interactions of ideas and needs that spread, evolved and comingled across cultures and geographies, but they were generally consistent across their era and place, with new layers accumulating over time.

In fact, in most places, architects as we currently think of them didn’t even exist. There were builders and craftsmen, but not architects in the sense of professionals, much less practitioners of an art. Needless to say, we’ve made up for lost time. Nowadays, we look to prominent designers (sometimes known by that dreaded word “starchitect”) to give form to our ambitions, identities and capacity to experiment and innovate.

Wearing pyjamas by COS, Aric enjoys a few moments' reading in the peaceful morning light in one of the five bedrooms.

In some quarters, bringing together on a single site works by the most virtuosic talents – each with their own voice – has become the ultimate area of collecting. The nature of these collective projects can be varied, even surprising. In 1927, the Weissenhof Estate in Stuttgart opened as a showcase of buildings by Ludwig Mies van der Rohe, Le Corbusier, J.J.P. Oud and others who advocated for a new kind of housing for workers. Nowadays, pharmaceutical workers at the Novartis headquarters in Basel, Switzerland show up each morning to offices and labs designed by Frank Gehry, SANAA and Herzog & de Meuron.

By contrast, Sifang Collective was conceived as a kind of architectural resort. Visitors come for its art museum and conference and wellness centres, and can spend the night in its hotel – or, if they’re lucky, in one of the villas (not all are open to guests). Perched atop a ridge overlooking a lake, Sanhe emerges upon my arrival like a monumental, moonlit sculpture. U-shaped in plan – its name means roughly “three-sided residence” – the house is a dignified pile of grey stone-clad walls topped by swooping, concrete roofs. Designed in 2003, almost a decade before Wang became China’s first Pritzker Prize winner, it bears many of the architect’s signature moves: the woven bamboo-textured concrete; the courtyard, with its pond; the irregularly placed windows and openings framing assiduously studied views. Perhaps more to the point, Wang brings these features together to create a sense of three-dimensional, pictorial space. That is to say, Wang’s buildings are not so much about getting from point A to point B. Instead, with their skewed perspectives, zigzagging stairs and jigsaw-like spaces, they’re made for meandering, becoming something like a Chinese garden or landscape painting manifested in concrete and brick. I thought of this that night as 
I sat by the lily-covered pond of the courtyard, under the building’s ribbon-like eaves. The moon was hazy. And as I listened to the nocturnal croaks, chirps and warbles that were the only sounds breaking the silence – amplified, at just the right spots, by the house’s articulated concrete – a bright light came towards me from behind a thatch of bamboo. It was a security guard, making his rounds. “Are you staying here?” he asked. I was, I told him, wondering what it must be like to roam this idyllic, architectural menagerie every night.

HANDSHAKE OF A BUILDING (Nº 5 - Sanhe Residence)


Notice this generous handle, made of bent steel tubing and covered with a layer of fluorocarbon. It is attached to an elegant external door that leads into Sanhe Residence from a courtyard. The design is Wang Shu's own, and it was made to order by the manufacturer Shanghai Xindu Decoration Company. Despite appearances the handle doesn't turn or twist: the user simply pushes it to gain entry. Once one of a pair, it is a singleton after the right-hand handle broke off in an incident that nobody at Sifang Collective can now recall.

Inside, it was just me, my footsteps on the richly stained floorboards, and the air conditioning system’s omnipresent whir. The house felt massive. Spotlights shined on Ming-style chairs, geometric coffee tables and an Arco lamp in the corner of the sprawling, double-height living room. Views – inside to out, outside to in, inside to inside – were everywhere, and I practically got lost on the staircase as it double-backed among four of the five bedroom suites. I was in the fifth: an airy, loft-like space that was separated from the rest of the house by the kitchen and an outdoor patio. The kitchen was completely bare, so I trekked back to the living room and grabbed a beer from its mini-fridge before washing and retiring to bed, staring up at the colossal concrete ceiling as it arced above a mezzanine.

Sifang Collective came into being in 2003 after the local government sold the land to Lu Jun, a Nanjing property developer who had won over officials with his cultural intentions for the site. Though a collector of modern Chinese art, as well as archives and documents from the country’s early twentieth-century Republican era, Lu was less well-versed in architecture and design. Spurred on by a group of Chinese designers, including Wang, he was introduced to the Japanese architect Arata Isozaki. Soon a plan was in place for Isozaki to commission 12 buildings by as many designers from abroad, while the Chinese architect Liu Jiakun would assign another 12 to his compatriots.

Sanhe's concrete canopy roof alludes to the forms of traditional Chinese buildings. Next door, just a few steps away, is a house designed by the artist Ai Weiwei.

Clustered around a man-made lake, the result is an assemblage of undulating facades and delicate screens, of writhing shapes and robust geometries – all of it loomed over by the dramatic, twisting cantilever of the Steven Holl-designed Sifang Art Museum – that gently emerges from the verdant landscape. By now, most, though not all, of the buildings are completed. And the entire complex has benefited from Lu’s son, Lu Xun, who – already a prominent art collector at 34 – has brought high-calibre exhibitions, installations and artist residencies to the site. Early the next morning, I walked to the David Adjaye-designed Light Box villa to visit one of the artists in residence who I’d been introduced to over crayfish the night before. In his thirties and from Shanghai, Nathan Zhou is a painter and graffiti artist. He greeted me wearing a yellow baseball cap and tortoiseshell glasses perched on his long, thin, whiskered face. Along with about half a dozen others, he was given the house – a sublime rectangular tube clad in layers of slate – to stay in while he made his work. However, he preferred to sleep in a tent he’d pitched outside. “It’s like I’m living my dream,” he said as he made coffee over an open fire on the lawn. “It’s like being a cowboy.”

Indeed, Zhou and his cohorts seemed to be having fun. As butterflies flitted nearby, a hammock swayed, while PVC pipes, plastic water barriers and other scavenged construction materials had been arranged to create what can only be described as an obstacle course for slackers.

On the grass, a cord traced the shape of a grotesque cartoon character, as if the artists were trying to communicate with aliens. One of the great things about architecture is that you never know how it will actually be used. Zhou and the other artists had brought a life to Sifang Collective that its architects probably hadn’t anticipated. Zhou himself planned to build treehouses near the site. But still, I was happy to take Wang Shu.

Explore the COS AW18 magazine


THE FORWARD BUILDING

The doorman of a Manhattan apartment block on being its public face

FOUNDATION

The women’s collection

DO IT YOURSELF

Five architecture critics try their hand at construction

NORTH KENSINGTON

Photographer Juergen Teller on his new studio, complete with a sauna